Ein hochwertiges Geschenk aus Ungarn: Schiszler Palinka! — A soltvadkerti Schiszler pálinka egyedi magyar termék

Preisgekrönte Palinka aus Soltvadkert

Die Rekordzahl nominierter Palinka erschien zum Nationalen Landeswettbewerb für Palinka im November 2020. Das große Ereignis hat in der nordungarischen Stadt Miskolc stattgefunden, leider wegen der Pandemie hinter geschlossenen Türen. Die Arbeit der Fachjury war wirklich schwer, sie mussten 400 Produkte aus 48 Schnapsbrennereien kosten und qualifizieren.

Wie der Vorsitzende des Landespalinkarats, László Mihályi, mitteilte, wurde der Wettbewerb zum siebenten Mal veranstaltet. Wegen der ungewöhnlich hohen Zahl der Muster musste man die Kommissionen erweitern und mehr Fachleute einladen. Das kann man in der Geschichte des modernen Schnapsbrennens auch als Meilenstein bezeichnen: die vor Jahrzehnten eingeführten strengen Gesetze, die Schulungen und die Technologieentwicklung haben Früchte getragen!

Der Stolz von Kleinkumanien

Kleinkumanien (Kiskunság) ist eine Landschaft in Ungarn, die sich zwischen Donau und Theiß erstreckt. Hier befinden sich große Weinfelder und Obstplantagen, die auch für die Schnapsbrennereien wertvolle Rohstoffe liefern. Von den preisgekrönten Produkten stammen mehrere Schnäpse aus dieser Gegend, darunter aus der Brennerei Schiszler Pálinka von Soltvadkert. 

Wir produzieren nicht speziell Wettbewerbspalinka!

Diese Feststellung stammt vom Soltvadkerter Schnapsbrenner, Miklós Farkas. „All unsere nominierten Palinka werden für unsere Käufer produziert. Man kann also dieselben Flaschen in den Regalen der Geschäfte und Weinhandlungen finden oder im Internet bestellen. Wir haben viele Preise, Medaillen und andere Anerkennungen errungen. Aber vor allem, unsere landesweite Bekanntheit wurde größer!“

Nehmen wir Preise und Sorten der Firma Schiszler Palinka beim Landeswettbewerb:

Kategorie Champion — das ist also der Goldene Preis innerhalb der Goldenen Kategorie UND Qualifikation Gold:                            Schiszler gereifte Pflaumenpalinka
                    Schiszler Vogelkirschenpalinka

Qualifikation Silber:       Schiszler Pflaumenpalinka
                                      Schiszler Birnenpalinka
                                      Schiszler Aprikosenpalinka

Qualifikation Bronze:     Schiszler Weintraubenpalinka Irsai Olivér
                                      Schiszler Quittenpalinka
                                      Schiszler Sauerkirschenpalinka
                                      Schiszler Wilhelmsbirnenschnaps

Das Verfahren wird mit der modernsten Technik durchgeführt. Ja, dieses Wort stimmt dabei ganz wörtlich, wenn man die prachtvollen Präzisionsgeräte im modernen Betrieb anschaut.

  • Darf man das wirklich machen?

Ja, sogar mit fachlicher Führung, sagt Herr Farkas mit stolzem Lächeln. Und wir verraten auch einige Geheimnisse.

  • Welche?

Na ja, nicht alle. Aber es ist in erster Linie gut zu wissen, wodurch eine Spirituose in die ungarische Kategorie „Palinka“ gelangt. Die Voraussetzungen sind:
— das Destillationsverfahren,
— der entsprechende Alkoholgehalt,
— der Rohstoff, aus dem die Maische hergestellt wird. Es muss nämlich eine in Ungarn heimische Obstsorte sein. Also nicht Bananen und auch nicht Kartoffeln.

  • Aber wer brennt denn aus Gemüse Palinka?

Wer? Zum Beispiel wir.

Aber das darf offiziell nicht Palinka genannt werden, sondern Destillat! Und ja, unser Destillat aus Roten Rüben wurde im Frühjahr auch preisgekrönt — in seiner Kategorie.

  • Die letzte Frage: wie entstand die Idee, Vogelkirsche als Grundstoff für Palinka heranzuziehen?

Vogelkirsche (Ung: madárberkenye) ist eine Strauchkultur. Diese Pflanze trägt gelbe Beeren und ist vor allem in Nordungarn heimisch. Und auch in Österreich! Die Idee kommt also aus unserem westlichen Nachbarland. Dieser Schnaps ist eigentlich eines unserer Spitzengetränke, weil er so rar ist: aus 100 kg Vogelkirschen werden 0,8 Liter Palinka erzeugt!  

Schnapsbrennerei Schiszler in Soltvadkert — einen Besuch wert!

Erreichbarkeit und Webshop:

Kiffer-Schnaps Kft.
6230 Soltvadkert, Ifjúság útja 29. 
Tel., Fax: +36 78 581 018+36 78 581 019

E-mail: kiffer.schnaps.kft@gmail.com

https://schiszlerpalinka.hu

Info Deutsch schnell: 0036209466727

Lajos Káposzta + vira.hu

Magyarul a képgaléria után!

Kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a soltvadkerti Schiszler pálinkák!

Rekord mennyiségű pálinka érkezett az idén novemberben megrendezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre: 48 pálinkaház 400 tételét kellett végig kóstolnia és értékelnie a szakavatott bírálóknak a Miskolcon tartott megmérettetésen.

Mint Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, már a hetedik alkalommal rendezik meg ezt a megmérettetést. „A modern hazai pálinkafőzés jelentős mérföldkövéhez érkeztünk! Az évtizedekkel ezelőtt megkezdődött folyamat, a szigorú törvények, a képzés és a technológiai fejlesztések meghozták gyümölcsüket: ez már egy új minőség!” — vonta le a következtetést az elnök.

Mi nem készítünk versenypálinkákat!

Farkas Miklós pálinkafőző mester legalábbis azt állítja. De miért is lódítana? Minden szakember elismeri, hogy a 10 éve működő soltvadkerti Schiszler Pálinka Ház minden megmérettetésre azon termékei közül válogat, melyek kereskedelmi forgalomba is kerülnek. Így tehát elmondhatjuk: ez a minőség nem csalás, nem ámítás!

A cég két mintával az „aranyok aranyát” is elhozta. Ez a Champion-díj, mely ekkora mintaszám esetén valóban nagy elismerés. De nézzük Schiszlerék konkrét versenyeredményeit!

Champion díj és arany minősítés:      Schiszler madárberkenye pálinka
                                                           Schiszler érlelt szilva pálinka

Ezüst minősítés:                               Schiszler szilva pálinka
                                                         Schiszler körte pálinka
                                                         Schiszler sárgabarack pálinka

Bronz minősítés:                               Schiszler Irsai Olivér szőlő pálinka
                                                          Schiszler szilva pálinka
                                                          Schiszler meggy pálinka
                                                          Schiszler Vilmoskörte pálinka

Bizony, rejtélyes és misztikus a fogalom a pálinkafőzés. A vicc szerint (csaknem) mindenből lehet. A Hungarikum törvény már leszűkíti a honos gyümölcsökre. Farkas Miklós álláspontja valahol a kettő között van. Az is igaz, hogy ami nem lehet pálinka, attól a „párlat” kategóriába még belefér!

  • Ha ilyen erős a mezőny, mitől lettetek ez ilyen jók? Vagy inkább kérdezem úgy: mi a titkod?

A legfontosabb, hogy csak tökéletes gyümölcsből lehet tökéletes pálinkát készíteni. Legyen tökéletes az évjárat, a gyümölcs állapota, a feldolgozás ideje, a hőmérséklet. A válogatás során ki kell venni azt, amit én nem ennék meg. Le kell mosni a szennyeződést, majd kap egy speciális enzimet, egy élesztőt és egy tápsót. Irányított, reduktív erjesztést alkalmazok. Ennek során a cukor átalakul alkohollá, ami hőt termel. Ezt a hőt levesszük róla, mégpedig 17 C-ra levíve a hőmérsékletet. Így a cefre kb. 4-5 nap alatt kierjed. Folyamatosan kóstolom és vizsgálom a cefrét: nagyon komoly laborháttérrel dolgozunk. Aztán megkezdem a főzést. Ezzel a berendezéssel 60-70 q gyümölcsöt tudunk naponta kifőzni.

  • Sokan nem tudják, hogy mik az arányok a pálinkafőzésnél. Azaz miből mennyi lesz?

100 kg Kieffer cefréből 4 liter 50 alkoholfokos pálinka készül. Ez aztán kicsit még kezelésre kerül, de a mennyiség nagyságrendileg ennyi!

  • A nagydíjas pálinkátok alapanyaga egy fura nevű növény…

A madárberkenye egy cserjés növénykultúra, mely erdőkben található. A galagonyatermésűek közé tartozik. Viszont a színe nem piros, hanem narancssárga és édeskés ízhatása van. A madarak telente szeretik lecsipegetni. Észak-Magyarországon ennek betakarítást erre szakosodott brigádok végzik, én pedig felvásárolom. Szakosodott munkásokról beszélünk, mert amit leadnak, abban csak a bogyó lehet. Csiga, katicabogár, falevél nem! Soltvadkerten is voltak korábban ilyen cserjék-fák az Ifjúság utcán.

  • Hogy döbben rá valaki arra, hogy madárberkenye pálinkát akar főzni? Vagy néztétek a vadon termő bogyók cukorfok-listáját?

Ausztriában elég rendesen működik ez a dolog: ott hagyomány ez az ital. A lényeg tehát az, hogy országosan nem volt vele sok próbálkozás, de sok jeles főző keres magának valami különlegességet. Mi ezt találtuk ki.

  • Mennyire lédús erdei bogyó ez?

Mázsánként 8 dl pálinka csurog ki!

  • Ez aranyárban van, ha venni akarok!

Nem igazán eladó és nem a profit oldaláról kell ezt megközelíteni! Inkább arról szól, hogy ez az ital a cég — ha úgy tetszik — kuriózuma, „zászlós pálinkája”, nevezd ahogy akarod! Valójában a hírnévre megy az ilyen jellegű italok elkészítése.

És akkor kerüljön a végére egy kuriózum Schiszler Pálinka Háztól, mégpedig egy zöldség ital: a cékla párlat! A mester szerint zöldségpárlattal nagyon sokan foglalkoznak az országban, céklából azonban még nem sikerült soknak. Hogy miért? Beszerzése aránylag egyszerű, hiszen sokan termelik. A hibaforrás az, hogy a céklával nem kell sajnálni a munkát: kézzel meg kell pucolni alaposan, földes rész nem maradhat rajta. Nagyon jó az édes hatása, de keveset lehet kierjeszteni belőle. Egy mázsából egy liter készül!

Káposzta Lajos + vira.hu

Schiszler Pálinka Ház Soltvadkerten — érdemes meglátogatni őket!

Elérhetőség és Webshop:

Kiffer-Schnaps Kft.
6230 Soltvadkert, Ifjúság útja 29. 
Tel., Fax: +36 78 581 018+36 78 581 019

E-mail: kiffer.schnaps.kft@gmail.com

https://schiszlerpalinka.hu