Energetische Erneuerung im Kiskunhalaser Seniorenheim

80 Millionen Förderung für das Altenheim in der Nyúl Straße von Kiskunhalas

Der kalte Winter kann kommen, wieder wurde eine städtische Institution energetisch saniert. Im Rahmen des Projekts TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00072 hat man Fenster und Türen ausgetauscht, isoliert bzw. erneuert. Die Heizung wurde modernisiert, die Treppen und Türen wurden barrierefrei gestaltet. Die Schwierigkeit der Arbeiten bestand darin, sie so durchzuführen, dass das Altenheim während des Projekts vollkommen funktionierte. Wir haben bei der Übergabe am 07. 10. 2020 mit den beteiligten Verantwortlichen der Stadtverwaltung und den Bauausführenden gesprochen.

Also energiewirksamer geworden! — ruft Bürgermeister Robert Fülöp. Die hier lebenden 90 Senioren haben die Bauarbeiten neugierig verfolgt, ihr Leben im Seniorenheim „Nyúl utcai Idősek Otthona“ wurde dadurch komfortabler und leichter. Auf der Rampe kann man mit einem Rollstuhl die Räume schneller erreichen, das barrierefreie Bad erleichtert die Körperhygiene.

Der Direktor der Städtischen Sozialwerke, György, betonte, dass ab dieser Heizsaison die Heizung viel effektiver und billiger wird.Die Bewohner mussten ihre Zimmer nur für einige Tage verlassen, solange, wie die Heizkörper ausgetauscht wurden.

Lóránt Papp, Bauingenieur der Firma Anloma Kft. erläuterte die einzelnen Arbeiten, Austausch von Fenstern und Türen, Isolierung der Fassaden und des Dachbodens, neue Heizkörper und eine neue Zentralheizung.

Bürgermeister Robert Fülöp ist glücklich, diese staatlichen Fördergelder — 80.639.000 HUF — für das Altenheimprojekt erhalten zu haben. Das war eine hundertprozentige Förderung des Bauprojekts. Dadurch wird unsere Kohlendioxidemission wesentlich gesenkt werden. Der nächste Schritt ist der Bau neuer Zimmer, so wird die Kapazität erweitert. Ja, es ist immer dringender…

Andere Artikel über Kiskunhalas

Energetikai felújítás az Idősek Otthonában

2020/10/07

Átadták a 80 milliós beruházást a Nyúl utcai intézményben

Jöhet a télies idő, egy újabb halasi intézmény működtetése válik energiahatékonyabbá. A „Kiskunhalasi Idősek Otthona energetikai felújítása” elnevezésű TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00072 program keretében 80 639 627 forint értékű beruházás valósult meg. Az energetikai fejlesztés mellett az akadálymentesítésre is mód nyílt. A szigetelést, nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést és akadálymentesítést úgy kellett megoldani, hogy közben működött az intézmény.

Jelentős változáson ment át a halasi Nyúl utcai Idősek Otthona. Energiahatékonyabbá vált a 90 fő ellátását végző épület, a lakók életét pedig könnyebbé teszi a bejárathoz épített rámpa és az épületben kialakított akadálymentes mosdó.

Az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően a mostani fűtési szezontól már jóval hatékonyabban lehet az épületet működtetni – mondta a beruházás átadóján a Szociális Szolgáltató Központ vezetője, Juhász György. Hozzátéve, hogy az intézmény és a kivitelezők együttműködésének köszönhetően sikerült úgy megoldani a beruházást, hogy közben működött az intézmény. A lakókat csak egy-egy napra, a radiátorcserék idejére kellett kiköltöztetni a szobáikból.

A beruházás átadóján a kivitelező cég képviselője ismertette az elvégzett feladatokat. – Nyílászárócsere, homlokzati és, padlásfödém hőszigetelés, de radiátor csere, és új kazán telepítése is szerepelt a programban. E mellett átalakítottuk a bejáratot, akadálymentes rámpát építettünk hozzá és akadálymentes mosdót is kialakítottunk bent az épületben – sorolta Papp Lóránt az Anloma Kft. építőmérnöke.

Az Idősek Otthonának energetikai felújítása elnevezésű programra Kiskunhalas Város Önkormányzata 80 millió 639 ezer forint, támogatást kapott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programtól. – Mindenképpen szerettük volna ezt a beruházást elvégezni, így külön pályáztunk erre a projektre és örülünk, hogy sikerült megvalósítani – nyilatkozta a beruházás átadóján Fülöp Róbert polgármester. A projekt megvalósítása azt a célt is szolgálja, hogy csökkenjen az intézmény által kibocsátott szén-dioxid mennyisége.

A beruházások ezzel a programmal még nem érnek véget. Próbálják folyamatosan fejleszteni, korszerűsíteni az Idősek Otthonát. Legutóbb a mosodában és a konyhán voltak fejlesztések, most pedig új szobák kialakítása van folyamatban a Nyúl utcában.

TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00072 A kedvezményezett neve: Kiskunhalas Város Önkormányzata A projekt címe: „Kiskunhalasi Idősek Otthona energetikai felújítása” A szerződött támogatás összege: 80 639 627 Ft A támogatás mértéke (%-ban): 100% A projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BK1-2017-00072 A Támogató a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program.

Halasmedia